Saturday, May 23, 2009

MAHKAMAH OH MAHKAMAH...

Keputusan Tiga Hakim Mahkamah Rayuan dianggap luar biasa
Saturday, 23 May 2009 •
Kategori: Berita Negeri, Berita Semasa, Mahkamah, Perak Anna Yusof
KUALA LUMPUR, 23 Mei (SK) : Tiga hakim Mahkamah Rayuan hanya mengambil lima minit untuk mengumumkan Zambry Kadir dari adalah Menteri Besar Perak yang sah dan bukannya Nizar Jamaluddin dianggap luar biasa.
“Lebih mengejutkan ketiga-tiga hakim berkenaan mengambil pendirian senada bahawa Sultan Perak mempunyai kuasa penuh untuk melantik Zambry tanpa mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri untuk mengambil undi tidak percaya terhadap Nizar,” kata Setiausah politik Nizar, Misbahul Munir Masduki.
Hakim Md Raus Sharif, Zainun Ali dan Ahmad Maarop tidak memberikan hujah bertulis bagi menyokong keputusan mereka yang mempunyai implikasi mendalam terhadap sistem demokrasi berparlimen di negara ini dan kuasa-kuasa istana sebagaimana yang termaktub dalam perlembagaan.
Mengulas keputusan mahkamah itu, peguam Nizar, Sulaiman Abdullah berkata, “Negara kita mempunyai hakim-hakim luar biasa dengan kebolehan luar biasa.” “Kini Nizar hanya boleh merayu kepada Mahkamah Persekutuan sebagai ruang perundangan terakhir untuk menegakkan mandat rakyat dan perlembagaan negeri Perak,” jelas Misbahul dalam blognya hari ini.
Keputusan Mahkamah Rayuan hari ini tentunya sukar ditelan oleh bukan sahaja penyokong Pakatan Rakyat tetapi juga pendokong demokrasi malah di kalangan peguam sendiri. Presiden Majlis Peguam Malaysia K.Ragunath berkata keputusan mahkamah hari ini seolah-olah meletakkan kuasa-kuasa Sultan sebagai menjangkau parlimen atau dewan undangan negeri. Ragunath berkata Mahkamah Rayuan seolah-olah memberikan Sultan kuasa-kuasa yang menjangkaui daripada apa yang diperuntukan oleh perlembagaan.
Penasihat Dap Lim Kit Siang berkata keputusan mahkamah tanpa penghujahan bernas adalah mengejutkan dan satu penganiayaan proses keadilan. Namun beliau menjangka keputusan itu akan menjejaskan lagi kredibiliti Perdana Menteri Najib Razak. “Keputusan hari ini hanya membuatkan rakyat lebih marah dan mempercepatkan kejatuhan Barisan Nasional,” kata Lim Kit Siang.
Ketua Pemuda Angkatan Keadilan Pemuda Samsul Iskandar Mohd Akin menyifatkan keputusan itu “memualkan” dan dipengaruhi oleh tekanan politik. Beliau berkata keputusan tiga hakim itu jelas begitu cetek, tanpa disokong oleh fakta bernas bukan sebagaimana penghujahan lengkap yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri Besar sah sebelum ini.
Pemerhati politik berpandangan bahawa keputusan ini memang sudah dijangka kerana bibit-bibit campurtangan politik ini telah diwar-warkan oleh Perdana Menteri sendiri apabila beliau berkata BN hanya akan menimbang mengadakan pertemuan dengan Pakatan Rakyat bagi mencari penyelesaian krisis politik Perak setelah selesai proses mahkamah.
Umumnya penyelesaian politik tidak ada kena-mengenai dengan keputusan mahkamah dan kenyataan Najib itu menimbulkan persepsi beliau sudah tahu hala keputusan Mahkamah Rayuan sebelum membuat kenyataan itu awal minggu ini.
-----------------------------------------
Keputusan Mahkamah Rayuan yang serba tempang itu seperti telah dihidu oleh ramai pemerhati politik khususnya pro PR. Ia mula kelihatan sewaktu mahkamah yang sama menerima rayuan Dato' Zambry untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi, walaupun Mahkamah Tinggi telah enggan menerima permohonan yang sama. Selepas itu permohonan DS Nizar untuk mengetepikan perintah Mahkamah Rayuan ditunda dari 18/05/2009 kepada 21/05/2009 iaitu serentak dengan permohonan rayuan Dato' Zambry.
Dan... selepas ini apabila DS Nizar merayu pula kepada Mahkamah Persekutuan juga dilihat ramai sangat pesimis. Tapi bagi aku, DS Nizar telah melakukan yang sepatutnya... Berjiwa kental atas prinsip mendokong amanah rakyat... Rakyat Perak semakin lama semakin faham apa yang sedang mereka saksikan... Serta dapat menilai siapakah yang menjadi punca angkara ini semua...

No comments:

Post a Comment

Jika ada kelapangan masa, sila tinggalkan comment konstruktif anda di sini, terima kasih.

KOMEN MINDA TERKINI...

TERIMA KASIH ATAS KESUDIAN MENGUNJUNGI LAMAN INI...